Gümüş Neden Kararır?
Hem takı ve aksesuar hem sağlık ve kişisel bakım ürünü olarak hayatımızın içerisinde önemli bir yere sahip olan gümüş, doğası gereği zamanla kararır. Gümüşün kararmasının en temel sebeplerinden biri, havada oluşan hidrojen sülfürdür. Gümüş onunla temas ettiğinde kimyasal bir reaksiyon gerçekleşir ve gümüşün renginde koyulaşmalar olur.
İşte 3 maddede, gümüş neden kararır?
- Fazla nemli ortamlar ve hava kirliliği
- Kimyasal içerikli temizlik, kişisel bakım, kozmetik ürünleri
- Cildin asit oranı ve hormonal değişimler
Fazla nemli ortamlar ve hava kirliliği
Gümüş, fazla ışık ve yüksek nem bulunan yerlerde daha hızlı okside olur yani kararır. Özellikle nemli, rutubetli ve buharlı odalar gümüş takı ve aksesuarlara zarar verir ve oksitlenmeye sebep olur. Gümüş ürünler, kullanılmadığı zamanlarda kuru ve temiz bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Özellikle şehirlerde hava kirliliği önemli oranda artmış durumda. Havada bulunan zararlı maddeler de gümüşün kararmasında rol oynamaktadır.
Kimyasal içerikli temizlik, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri
Kimyasal içerikli, özellikle de sülfat içeren kimyasal ürünler, gümüşün çok erken kararmasına neden olur. Sülfat, günümüzde birçok kozmetik, kişisel bakım ve temizlik ürünleri içerisinde yer alan ve aslında insan sağlığı için tehlikeli olduğu iddia edilen bir kimyasaldır. Sabun, şampuan, parfüm, deodorant gibi pek çok üründe bu madde var.
Gümüş; bakır, kükürt, nem, oksijen ve klorür gibi çeşitli elementlerle reaksiyona girerek kararır. Bu elementlerden herhangi biriyle temas etmediğinizi düşünebilirsiniz ancak bunlar atmosferde, ambalaj malzemelerinde, parfümde kısacası gündelik yaşamın içerisinde sıkça temas ettiğiniz pek çok ürün ve durumda mevcut.
Özetle sülfat başta olmak üzere pek çok kimyasal içerikli ürün, gümüşte hızlı bir oksitlenmeye neden olur.
Kullandığımız kozmetik ürünler de gümüşün oksitlenme sürecini hızlandırabilir. Makyaj, bakım kremleri, tonikler, parfüm ve deodorantlar, saç spreyleri doğrudan gümüşe temas ettiğinde gümüşün kararmasını hızlandırır. Gümüş aksesuarları, kozmetik veya kişisel bakım ürünlerini kullandıktan sonra takmak, gümüş ürünlerinizin bu ürünlerin içerisindeki kimyasallarla etkileşimini minimize eder.
Cildin asit oranı ve hormonal değişimler
Cildimizdeki yağlanma / terleme, yediğimiz yemeğin türü (soğan, yumurta, balık, vb.), alkol tüketimi, ilaç kullanımı, hormonal değişiklikler, kullandığımız multivitaminler veya antibiyotikler vb. durumlar gümüşün kararmasındaki önemli etkenlerdir. Özetle cildin asit düzeyini yükselten bu tür hormonal değişimler gümüşün oksitlenmesine ve kararmasına neden olur.
Kararan gümüşlerin daha az gümüş içerdiği veya gerçek gümüş olmadığı bilgileri ise tamamen yanlıştır. Aksine, oksidasyon ve kararma, ürünün gerçek gümüş olduğunun en açık göstergelerinden biridir. Her metalin oksitlenme şekli farklıdır. Gümüş oksitlendiğinde kararır ve bir bez yardımıyla ovularak kolayca eski parlaklığına yeniden kavuşturulur.
Peki, gümüş ürünlerimizi nasıl muhafaza etmeliyiz?
- Gümüş takı veya aksesuarları banyo veya mutfak gibi nem oranı yüksek yerlerde saklamayın.
- Gümüş takı veya aksesuarlarınızı makyaj, parfüm, saç spreyi vb. kozmetik ürünlerini kullandıktan sonra takın. Gümüşün kozmetik ve kişisel bakım ürünleriyle temasını minimumda tutun.
- Deniz gibi tuzlu sularda veya havuz gibi klorlu sularda yüzerken gümüş takılarınızı çıkarın.
- Gümüş ürünlerinizin temizlik ürünleriyle ve kimyasal ürünlerle temasından kaçının.
- Yüksek ateş veya yoğun egzersiz gibi, çok terlemeye neden olan durumlarda gümüş takı ve aksesuarlarınızı çıkarın.
- Gümüş takı ve aksesuarlarınızı kullanmadığınız zamanlarda, hava ve ışık almayan kapalı kutular içerisinde saklamayı tercih edin.
Yorum yap